Tabung Maya Puteriku :P

Wednesday, February 29, 2012

Sengal... Tak Sengal.... :D

Salam...






Sengal kan??? Sapa yg dok buang2 tu lagi sengal kuasa lapanbelas... :D

WW #11 (errr, hari ni ke ni???)

Salam....

terjumpa gambo ni kat fb hb...
rasanya hari ni kot, katanya area Titiwangsa... xtau betul ke x...
harap2 xde la yang cedera...

Cahaya Malaika (Cahaya Permaisuriku)

Salam....

td dalam dok terjah blog kengkawan, terTERJAH blog abgnara pasal nama puteri MawiIkin...
sedap namanya Cahaya Malaika yang bermaksud Cahaya Permaisuriku....
tp gambo anak dorg lom ada g, retis kan biasa la.... muahahaha
mengikut kata Mawi, nanti dorg dah bersedia, dorg akan tunjukkan kat semua...hmmmm tunggu aje la yea :P

apa2 pon tahniah buat mereka berdua... lama gak dorg menunggu yea....

WW #10 (Ce korang cakap)

Salam....

ce korang cite, kalau cenggini gayanya, celah mana kete nak lalu... muahahaha



pastu tambah lagi ngan makcik neh, dh mcm space kete dorg guna... :P

Selamat Hari Rabu...

Salam...



Muahahaha....



Selamat hari lompat... :D
Buat yang bekerja, bekerjalah dgn rajin dan ikhlas...
Buat mereka2 yang menyambut hari lahir mereka pada hari ni, selamat hari lahir *tahun ni tahun istimewa buat mereka*
Aku x penah ada kawan yang lahir 29/2, kamu org cemana? Ada?

Tuesday, February 28, 2012

Info Menarik Untuk Dikongsi

Salam....

Jom sama2 baca info menarik ttg ibu, anak, kehamilan & sewaktu dgnnya... Ramai kwn2 blogger yg tgh tunggu masa nak deliver je... Tahniah buat mereka2... :D



1. Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (Estimated Due Date) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan.

2. Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya.

3. Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.

4. 80% wanita mengalami sindrom “Baby Blues” semasa 2 minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.

5. Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.

6. Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak.

7. Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.

8. Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa lepas bagi wanita itu.

9. Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa.

10. Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.

Monday, February 27, 2012

Sinonimnya Muslim & Pengganas (Terrorist) *Renung2kan*

Salam...




I liked the answer of this Germaniun Muslim scholar when he was asked about terrorism and Islam : He said : Who started the first world war ? Muslims ? Who started the second world war ? Muslims ? Who killed about 20 millions of Aborigines in Australia ? Muslims ?? Who sent the nuclear bombs of Hiroshima and Nagasaki ? Muslims ?? Who killed more than 100 millions of Indians in North America ? Muslims ?? Who killed more than 50 millions of Indians in south America ? Muslims ?? Who took about 180 millions of African people as slaves and 88% of them died and was thrown in Atlantic ocean ? Muslims ?? No , They weren't Muslims!!! First of all, You have to define terrorism properly... If a non-Muslim do something bad..it is crime. But if a Muslim commit same..he is terrorist... So first remove this double standard...then come to the point!!! , . . . . .

Sama jugak jika wanita Muslim yg tak bekerja, barat mengatakan mereka PEMALAS, tp jika wanita barat yg tidak bekerja, mereka mengatakan wanita tersebut berkorban demi menjaga anak2... hmmm

Astro & Gurl

Salam....

TV memang memberi pengaruh besar kepada kanak2...
Ada je aksi2 yg dorg akan cedok dan tiru
kalau yg elok tu xpe, kalau yg x elok tu... naya

si gurl pon sama gak *tak terkecuali*
skang ni hb dah lock chanel 612 & 616
tak tahan dia dok melayan cite spongebob ngan tom & jerry jee

sume keje x menjadi... huhuhuhu
kalau hr sekolah tu, balik je sekolah, terus on tv... makan pon nak kena ckp byk kali
puas mummy dok bising2, hb terus lock je 2 chanel tu

aik, napa chanel 612 ngan 616 ni x boleh tgk
owhh, chanel tu nak kena bayar, kalau x bayar x boleh tgk *sib baik la anak aku ni sng percaya*

baru hari ni hb onkan, just utk weken je *hb kata sian plak kat dia*
weekdays hb gtau gurl x boleh bukak, nak kena bayau lebih... :P
hmmm, ok lah tuh, atleast kurang skit dia ngadap tv....

 gambo xde kena mengena :D

Nota : ermmm, pasal latest kenaikkan harga bayaran Astro bulanan tu, kabinet dah luluskan ke belum hek. Setau aku belom kan???? Aku dok bayau ikut harga kat bil *harga baru* tp mcm x puas hati la plak. korang cemana???

Sunday, February 26, 2012

Keretapi Sarong Event - Flashmob

Salam...


ingat lagi x flashmob yang lagi satu kat KLIA
yang ni plak naik train... tgk gambor pon dah happening

 meeting point *KFC, KL Sentral*

 lain mcm je org pandang memula... hehehehe

Melaka Bandaraya Bersejarah (Hari Kedua)

Salam.....

Tujuan bermalam sbb takut nak drive back memalam dgn condition kete kwn hb yg x berapa bagus
cadang siangnya nak ke workshop *tp x jumpa plak wshop yg bukak* so pepandai dorg cek sendiri kete tu... hehehehe. Alhamdulillah, kami sampai ke KL dlm kol 5:30ptg....

bagi mengubat hati *alang2 dh sampai Melaka* kami ke Jonker Street
jenjalan cuci mata je... sambil2 tu singgah tgk bangunan bersejarah kat area tu *A Famosa & Gereja St Paul*
tak sempat pegi semua, panas & penat...

Ke arah A Famosa & Gereja St Paul

 posing dulu *mcm dh beso dah anak aku posing... heeeee*

Saturday, February 25, 2012

Melaka Bandaraya Bersejarah (Hari Pertama)

Salam.....

ni last weken nye perjalanan *mood ke laut nak update* lepas kejadian yg tak diingini
1st time sampai ke Melaka, dh lama gak teringin nak pegi
bila kawan hb suggest mkn ikan bakar kat Alai, kami setuju je


kami gerak tghari *1 kete lg kwn hb yg kena langgar vontot tu...muahahaha* nasib2.... sian gak kat dia
lagi 1 kete dorg gerak lewat petang *semata2 nak dtg makan* :P

kami keluar di tol Alor Gajah
destinasi pertama kami setelah sampai ke Melaka adalah "Coconut Milk Shake, Klebang"

Pantai Klebang ke kanan, kami belok ke kiri

Friday, February 24, 2012

Mangsa Keadaan *Sedih kan....*

Salam....

ni C&P je ....



This is DISTURBING. But I believe that many consumers just don't know. An elephant LOSES IT'S LIFE when the tusks are removed (just as Rhino's do). Perhaps the only way to learn is to SEE.

I believe we have to share the 'absolute truth and shock people into realizing what's going on' ... for those of you who are offended, I am sorry, I do not like to have to see these sorts of pictures either .... but if that is what it takes, to move just one person into action to help stop these atrocities .... THEN SO BE IT ... WE ABSOLUTELY HAVE TO SHOW THE STARK TRUTH!!!



Kesian kan, dahla habitat mereka diceroboh manusia.... gadingnya pula menjadi mangsa kerakusan manusia yg gilakan keuntungan..... 
Sama la ngan shark fin yg diburu2 tu, boleh mencapai harga ribuan ringgit, apa perasaan org yg minum shark fin soup tu ye.....

Thursday, February 23, 2012

Comey Tak...Comey Tak... :D

Salam.....

sila jgn jeles tgk keCUNnan dia ye... muahahaha

pic cilok dr blog beliau

ditempah dari blog Enna Raffali *bukan adik Ana Raffali yek* buat puteri kesayangan.....
kenal beliau dari blog unkel ohsem ni... hehehe

Jonker Walk @ Malacca :D

Salam....

Cewahhh tajuk omputih ko... ahahahah

Jalan2 ke Melaka ritu, kami mengambil kesempatan *cewah* meronda2 Jonker Walk
walau semalamnya ada kejadian yg memilukan hati kami...huhuhuh

kami jalan2 cuci mata, makan2 je... masing2 xde hati nak supin2... huhuhuh

Masa jalan2 tu kami singgah ke satu kedai minuman
Minum air magga... masih terngiang2 *betul ke ni* keSETAPan air mangga yg hebat nie.... *rasa mcm nak tapau je* lupa lak nama apa kedai tuh...


mangga muda yg di blend dicampur ngan asam boi, boh ais ketul, perggghh *taip ni pon berkali2 menelan liur, hahahah*


Has Our Money Grown Smaller????

Salam...


Wednesday, February 22, 2012

Adakah Ini Demokrasi Yang Kita mahukan!!!!!

Salam....

Adakah demokrasi menjadikan kita berani menyuarakan apa saja pendapat????
Adakah ini yang kita mahukan sebagai negara yang demokrasi???
Renung2kanlah bersama......


** Klik untuk tumbesaran yg selayaknya... *sori gambo blur*

*Anti Melayu*Lesbian*Undi Seks Bebas*

*** terjumpa sticker ni masa odw balik antar gurl p sekolah.... mcmana agaknya kalau anak2 kita membacanya.....

Gula2 DUIT2 ...... :D

Salam....

sapa penah makan gula2 nie *sila angkat kebod*
ni antara gula2 peberet masa kekecik dulu selain dari gula2 udang

teringat zaman sekolah2 dulu, beli satu mmg x cukup...huhuhuh *kamu org suka tak*

yang ni plak gula2 udang yg kwn hb bagi.... yg lelain dh selamat dihadam.. tinggal yang ni je... :P
bungkusan pon dah maju skang nih... heeee

WW #9 (Cedera Parah)

Salam.....

 hukhuk, dugaan...... Alhamdulillah kami xde apa2....

Tuesday, February 21, 2012

Tulun! Tulun! Kebakaran (LIVE : Video Amatur)

Salam....

Baru je terjadi betul2 depan rumah kitaorg kat Pdn Jaya ni. Sampai la ni, kebakaran masih lagi belum dapat dipadamkan walapun dengan bantuan 4 buah lori Bomba. lama betul, dkat 1/2 jam dah ni....






Di bawah ni, video masa diawal2 kejadian. skang ni operasi menyelamat di tgkt 2 dan 3 sedang dijalankan  dengan menggunakan tangga.



Update : berdasarkan temuramah rambang yg dilakukan oleh penulis *sila jgn gelak* punca kebakaran adalah disebabkan litar pintas akibat kerosakan pendawaian aircond di premis tersebut. Tiada kes kehilangan nyawa dilaporkan. Api hanya dapat dipadamkan sepenuhnya setelah pihak bomba bertungkus lumus selama +-2jam. Sekian :D

Monday, February 20, 2012

Bingka Pandan Tak Berapa Pandan :D

Salam....

hak ni kali ke 4/5 kot buat ni... amik resepi dari blog kakpia, mmg senang sgt, main cmpk2 je... heeee *almaklumla amatur yg masak, kena la cuba resepi yg mudah2 je*
bingka ni si gurl ngan hb suka kalau nak dibandingkan ngan puding jagung  
kalau puding tu, maknya sensorg je yg makan....huuuu

resepinya senang sangat... (C&P je dari blog kakpia)

2 CWN TEPUNG GANDUM
1 3/4 CWN GULA
3 BIJI TELUR(BESAR, KALAU SAIZ KECIK GUNA 4)
3 CWN SANTAN
****kALAU NAK BOH AIR PANDAN, AGAK2 DALAM 1/2 CWN JER...SO SANTAN KURANGKAN JADI 2 1/2 CWN YER
SECUBIT GARAM
PEWARNA HIJAU
BIJAN (BIJAN NI UNTUK DITABUR ATS ADUNAN BINGKA...)
1 TS PERISA PANDAN (KALAU DAH BUBUH AIR DAUN PANDAN, TAK PAYAH LETAK PERISA NI LAGI..)

** smlm nak buat xde daun pandan, so gn je pewarna ijau.... 
** bako gn 180degree dlm +-1 jam kot, agak2 la...

ni tips dari kakpia

** Gula dalam adunan tu kenalah kacau sampai gula tu hancur...(Telur, kalau boleh di kacau dgn garpu dulu sebelum tuang dlm adunan tepung tu)...pastu tapis,JANGAN LUPA tapis sebab tepung tu kan ada gluten... nanti berketul2 ...masa tuang dlm tapis tu adunan mmg tak turun laju yer kena kacau2 dan godek2 dgn senduk....JGN DIBLENDER KALAU NAK HASIL YANG ELOK...AKHIR SEKALI tuang dalam loyang BULAT, 4 SEGI atau periuk bingka... jgn lupa sapu dgn marjerin dulu supaya adunan tak melekat.Tabur bijan...kemudian bakar...


walaupon rupamu tidak semenggah, namun kao sedap di tekak kami... ahahaha *ni gurl ngan mummy dah mkn, tggal segitu je menjelang hb balik...heeee*


memandangkan kat umah ni xde loyang/tmpt pembakar bingka.... gn mangkuk steel je... heee, tu yang lain mcm je patennye.... :P


pssttt.... sambil buat post ni ngah bako satu lg bingka... muahahaha

Saturday, February 18, 2012

Coconut Milk Shake....

Salam...



Hi CikMin, kami di sini yea, terpesona ngan n3 CikMin... Gegeh kami ke sini... Heee

Bad Day for Gurl... :(

Salam....

Apa perasaan korg bila anak balik sekolah ckp...

Mummy, tak seronok sekolah hari ni...
aaaaa, napa?
tgk nie....
ler... napa nie, aty lari2 ke?
mana ada.... dia terbukak sendiri....
ala... mummy sori, susah ek aty nak jalan?
yelaa..... 
sori.... meh mummy hug.... *huhuhuhu*




ce korg kasut si gurl nih, dh la smlm ada sambutan Maulidur Rasul kat sekolahnya, so ada la perarakan.... nasib baik lepas abis perarakan kasut dia tu baru terkopak....huhuhuhu
sian dia.... masa ni plak la kasut ni nak terbukak.... huuuuu




p/s : yang, nanti ganti kasut baru yea... :D

Friday, February 17, 2012

Penangan Air Asia - Murah gilerr..

Kita org baru abis booking airasia yg tengah wat promosi tambang murah tu ha. Tp peginye lmbt lagi, bulan doblas hah *matikla si gurl dok tanya hr2 bila nak nek katerbang....muahaha* cuti sekolah katakan, so tahun ni kita org bercuti ke Sabah & Srwk plak. BTW, 2 hari lagi abis (19/02/2012) promosi ni tau. sapa2 yg nak beli tu sempat g kot :D

  1. RM33 KL/KOTA KINABALU - RM33 KOTA KINABALU/KL (3H/2M) - 3 org (RM348)
  2. RM3 JB/KL - RM0 KL/JB(4H/3M) - 4 org (RM152)
  3. RM13 KL/KUCHING - RM10 KUCHING/KL (2H/1M) - 3 org (RM228)
p/s: JB/KL tu untuk parents hb yang punya.

Wordless Friday... :D

Salam....

payah nau nak bagi kerjasama skang ni kalau amik gambo, huhuhuhh


Hari ni ada Sambutan Maulidur Rasul Peringkat Sekolah si gurl, masing2 pakai baju kaler2... meriah sekolah. si gurl sgt excited bangun pagi ni.... heeee

Wednesday, February 15, 2012

WW #11

Salam....

Sapa la pedajal org ni gamaknya... :D



P/s : kepada pemilik van nih, bolehla bwk ke carwash 4hengget kat area cheras... Heeeee

WW #10

Salam...



*Anak yang nak pegi, maknya plak yg terlebih excited... ahahahaha

WW #9 kalau x, melayang satus... :D

Salam...



Sib baik p tuko still under warranty, dah berbln rosaknya br hegeh2 nak pegi... kalau x bubbye satus hengget, sempat gak sambar VGA Adapter skali... :D

Tuesday, February 14, 2012

Monday, February 13, 2012

MC harini.....

Salam...




Sabtu ritu, lepas balik sekolah (ganti raya cina) ok g, mlmnya tido... badan panas, ingatkan bg je ubat demam syrup panadol tu dh ok, mlmnya muntah plak, Subuh td pon bangun nak muntah, skang ni dh ok skit, harap2 besok leh pegi sekolah....

P/s : nak kena karang surat cuti plak, dh lama x mengarang... :D

Friday, February 10, 2012

Sungai Inki, Kalumpang - Hulu Selangor

Salam....

Destination: Sungai Inki, Kalumpang, Hulu Selagor. Approximately 65-70KM from KL or 10KM from Tanjung Malim

Direction: From toll jalan duta drive to north-south's highway and exit toll Tanjung Malim/UPSI. 500m after the toll, follow KL/Ipoh signboard and turn right and then drive around 2-3KM and turn left till you see kalumpang, or sungai inki sign board
Homestay: Mas Homestay 3x rooms@MYR 250/night, kelapa sawit view, 200m far from riverside, astro + fan, fridge, kettle but there is no rice cooker and etc.

 Mas Homestay.... those interested can contact a very friendly Tuan Haji here (link)

Internet Spot: Maxis 3G homestay entrace and near riverside


1CARE diwajibkan untuk semua rakyat M'sia

Salam....


Semua rakyat Malaysia akan diwajibkan menyertai cadangan skim penjagaan kesihatan '1Care for 1Malaysia'. Bagaimanapun, kerajaan masih belum merangka pelan pelaksanaannya.

"Bagi penyedia penjagaan kesihatan, ia tidak wajib tetapi untuk rakyat, ia adalah diwajibkan," kata Timbalan Pengarah Unit Pembiayaan Kesihatan Nasional  (NHF) Kementerian Kesihatan, Dr Rozita Halina Hussein.

Ini, kata dR Rozita, adalah untuk memastikan sumbangan dapat dimaksimumkan dan semua orang mendapat perlindungan yang sama rata.

Sumber

Thursday, February 9, 2012

Video : Mangsa Pergaduhan di KFC Nafikan Kesalahan.....

Salam.....

pasti ramai yang dah tau kes pergaduhan pekerja KFC ngan pelanggan.... ni video sidang media menyatakan dorg x bersalah..... hmmmm.... x tau nak komen byk2... rsnya kedua2 bersalah kot, sorg cari pasal, sorg lagi x boleh nak control temper.... apa2 pon harap dorg boleh selesaikan secara damai.....


Rindukan Senyuman Manisnya....

Salam.....


mcm dh beso dah anak aku posing cenggini... :P

baru blk dr skolah, itam muka... kepanasan....

yang ni paling mahal...heheheheh






tapi.... sejak dh mcm ni...


siyes, mummy rindukan senyuman yg lama tu... lambatnya nak tumbuh gg depan ni, huhuhuhuh


Tuesday, February 7, 2012

Social Media Explained... :D

Salam....

What are u doing with yr donut....

Sunday, February 5, 2012

Salam Maulidur Rasul.....

Salam...





Marilah kita memperbanyakkan selawat ke atas BELIAU semoga kita mendapat syafaat daripadaNYA di hari pembalasan..~

Saturday, February 4, 2012

Mensyukuri NikmatNya......

Salam....

setiap manusia ada kelebihan nya...!
tgk betapa ceria nya dia......!
Dgn kaseh sayang....!



bersyukur dan hargailah dgn apa yang kita ada, sesungguhnya ramai lagi yang kurang bernasib baik dari kita... 
Bandingkanlah diri kita dgn org yg kurang bernasib baik dari kita bukan dgn org yang lebih beruntung dari kita, agar kita mensyukuri nikmatNya.....

Friday, February 3, 2012

Wednesday, February 1, 2012

After 125 years, secret Coke formula is out....

Salam....

kepada semua penggemar coke, anda mungkin ketagih ......

sumber FB

Walaubagaimanapon, betul ke tidak berita ni x tau la kan... kalau was2 tu, baik x payah minum... lagipon minuman bergas ni x baik utk kesihatan, byk sgtkandungan  gulanya... :D


p/s : Selamat bercuti kepada semua warga KL........ kepada kengkawan yg bekerja, selamat bekerja dgn tekun :D