Tabung Maya Puteriku :P

Tuesday, February 28, 2012

Info Menarik Untuk Dikongsi

Salam....

Jom sama2 baca info menarik ttg ibu, anak, kehamilan & sewaktu dgnnya... Ramai kwn2 blogger yg tgh tunggu masa nak deliver je... Tahniah buat mereka2... :D



1. Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (Estimated Due Date) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan.

2. Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya.

3. Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.

4. 80% wanita mengalami sindrom “Baby Blues” semasa 2 minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.

5. Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.

6. Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak.

7. Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.

8. Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa lepas bagi wanita itu.

9. Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa.

10. Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.

11 comments:

kakngah said...

hang tu..
bila lagi nak bunting?

[sila baca ikut intonasi iklan jacob kehkehkeh!!]

el said...

aku dh byk kali bc mende ni
and aku mmg suka posting psl ni

Mak Lagenda said...

Besarnya pengorbanan dan kasih sayang sang ibu pd anaknya

P/s: Tp kenapa masih ramai yg x sygkan anak2nya, masih x hargai nyawa yg ada dlm kandungannya sblm itu..

Izan Ishak said...

thanks for sharing kak abby... bukan semua org berpeluang merasai kesakitan bersalin dan punya anak sendiri kan...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

saya takda baby blues ke ek?mcm takda je..hehehe.sbb rasa sentiasa waras je time tu. dan..500 ml je ke?ahaha..ingat byk

kakchik@ella said...

berkerut KC baca Item no. 6.

Zaza Si Photographer said...

teringat waktu nak bersalin - mengantuk & high sebab terlebih sedut gas :p

Daddy Ziyyad said...

Untung ibu yang ada anak ramai..10-15 orang ni..hehe

LYAfrina said...

untungkan krn bkesempatan memiliki rahim y dpt melahirkan umat manusia

mama aini said...

ehem ..info yg bagus !!..ehem penulis entry ni bila pulak ek?..ha2x..

apak cikidong said...

apa itu sindrom "baby blues"?