Tabung Maya Puteriku :P

Thursday, December 8, 2011

Cuti-Cuti Malaysia - from Kuala Krai to Kuala Terengganu

Salam.....

Selepas sibuk 3H2M kat Kuala Krai, Kelantan. Kita org teruskan perjalanan ke negeri seterusnya iaitu Terengganu "Kuala Krai-Machang-Setiu-Kuala Terengganu" (xde tol except minyak kerete RM50 je and lebih kurang 2jam perjalanan). Ikut perancangan awal, sepatutnya kita org terus balik KL. Tapi, kita org mmg suke bende yg x plan ni sbb cabarannya kekadang best skit and sukar dilupakan. Kat sini pun kita org stay selama 3H2M kat Hotel Teratai Tenang (RM95/night - aircond, astro, wifi). Boleh dikatakan kat Terengganu ni syiok giler la. Ye la kan, bleh lepak2 kat pantai, jalan2, bleh shopping2 dll. Yang terlebih suka dah tentulah mummy nye...muahahahaa

Venue1: Dalam kereta
Boleh kata sepanjang perjalanan ni hujan sokmo. Dah la tu lebat semacam hujan nye sampai satu tahap, x bleh nak drive langsung kete. Risau gak takut2 banjir lebih2 lagi area Setiu. Anyway, hb kita sukakan cabaran, so kita org teruskan jugak..

Venue2: Masjid Terapung, Kuala Terengganu
Aplikasi Gambar: Klik Sini

Namenye pun x plan. So, di sbbkan xde arah tuju, kita org singgah jap kat Masjid Terapung ni dulu sambil makan ais krim ngan keropok (Kos kurang RM10). Melati (ratu air) sibuk main air kat muara nun. Kat sebelah masjid ni ada restoran seafood. Tapi kita org x try pun sbb malam pertama, kita org lepak makan kat restoran "Mama Tomyam" kat sebelah hotel tmpt kita org stay tu.

Kat bawah ni gambar Masjid Terapung ni masa waktu malam. Kita org ambik masa ngeteh kat restoran area situ sambil menikmati panorama Masjid ni. Cantik kan??? :)

Venue3: Mama Tomyam, Jln Sultan Sulaiman, K.Terengganu
Disebabkan lapar yg amat, hari pertama kita org makan kat restoran sebelah hotel "Mama Tomyam". Pekene nasi goreng ayam kunyit, sup tulang ngan Tomyam putih. Punya la besar mangkuk Tomyam tu leh makan 10 org rasanya. Total kos cuma RM40 ngam ngam... 

Venue4: Masjid Kristal
Aplikasi Gambar: Klik Sini
Haa ni la dia Masjid Kristal kat K.Terengganu, kalau ada camera DSLR, amik gambar pastu leh buat kad hari raya gamaknya. Memang cantik sangat Masjid nih..Masuk free aje.

Venue5: Ice City Kuala Terengganu
Aplikasi Gambar: Klik Sini
Lepas tu kita org singgah sini. Bukan je Shah Alam ada I-City, Terengganu pon ada Eye-City gak...Tempat nya sangat cantik ditambah plak masa tu hujan gerimis2 jugak. Bergambar sakan kita org. Ramai la jugak org yg dtg utk bergambar. Mat2 kereta tayang kereta dia org sambil bukak lagu kuat2 pun ade.. Masuk free aje ehhh... Tmpat makan xde, org jual minuman je yg ade.

Venue6: Pasar Payang
Aplikasi Gambar: Klik Sini
Tak dapat dinafikan ni lah tempat kesukaan org pompuan. hihihihihi. Kita org singgah sini sampai dua kali. Sempat la beli selimut, keropok, baju, toto, gift dan segala bagai. Harga barang kat sini mostly mmg murah2. Kira2 nya, kita org cuma abis dalam lebih kurang RM200 hinggit aje.. Pasar ni bukak dar ikul 10pg hingga jam 6 ptg je ehh..

Venue7: Pantai Batu Burok
Video: Klik Sini
Haaa, jangan x singgah kat pantai ni. Memang syiok main layang2 atau bola kat sini. Layang2 yang dijual kat sini pun murah je. Saiz kecil=RM4, sederhana=RM8. Seronok sakan la Melati sambil speaking London. (Klik Video). huhuhuhu

Venue 8: Tenang Seafood 2, Batu Buruk
Malam terakhir kita org dinner kat Tenang Seafood 2 nie. Order kerang sepinggan, ketam masak cili, tomyam ayam semangkuk, ikan bakar 2 ekor dan air2. Semuanya cuma RM50 aje... nyesal order skit.. Memang sedap la makanan kat sini..

Sekian itu sahaja lah aktiviti kita org kat T'ganu. Lepas ni, kita org nak share plak gambar2 yg diambik masa dalam perjalanan pulang ke KL. C yaa..... :)

6 comments:

mama aini said...

abby..bulan tiga mama nak ketrengganu & kelantan..jeles ngan abby !!..he2x..takdelah ada pengantin kat sana..wah abby holiday sakan sekali ek?..

el said...

wahhhh syoknyerrrr
ni yg x sabaq nak pi terenganu taun dpn...baguih hang buat step by step ni..leh la aku terjah semua nti insyallah...

Melati Qistyna's Mummy said...

Mama aini : ahahaha..... Bleh la bwk anak secara mama yg sorg ni...keh3x....


El : bulan bila hang nak pi beb? Hang mesti kena singgah pasar payang tu tau, rambang mate..... Keh3x....

Ummi said...

amboii..sakannye berjalan kak..jeles sy..huhuhu..nak berjalan tunggu husben balik nti je la..dah la nti bile dia balik kire dah menunggu hari jek nak deliver.berjalan kt hospital je la nampak gayenye..heheh

Daddy Ziyyad said...

saya pernah makan kat Tenang Seafood tu..memang sedap..harga pun berbaloi...

Masjid Kristal tu memang cantik, menjadi objek kegemaran kaki photographer :P

Mak Lagenda said...

Amboiiiiiiiii..jeles!! Sakan berjalan nampaknya nih abby.

Huaaa...