Tabung Maya Puteriku :P

Friday, October 21, 2011

Kisah disebalik video van langgar budak umur 2thn di China.....

Salam.....

Sekadar berkongsi dgn kawan2 mayaku.....
Smg tak terjadi perkara begini di negara kita
Alangkah bertuahnya kita dilahirkan di bumi Malaysia yg bertuah ini...
Renung2kanlah......

...........................


~S.H.a.R.i.N.g~
Tau tak ? Kenapa Tiada Sesiapa Membantu Budak 2 Tahun Yang Digilis Di China?

Admin yakin ramai rakyat Malaysia ingin tahu kenapa semua orang hanya mampu memandang dan langsung tidak berusaha membantu budak berumur 2 tahun yang dilanggar di China baru-baru ini.

Korang rasa kenapa dan mengapa ianya berlaku?

Jom kita baca...

"Semenjak 17 Oktober , memang kecoh pasal video dimana seorang budak 2 tahun kena langgar dengan van dan lori tapi malangnya takde seorang pon yang peduli. Budak malang tu dah terbaring berlumuran darah tapi orang yang lalu lalang tu buat tak tau jer...

Video tersebut tersebar dgn cepat dan ramai yang marah dengan kejadian ni... Kejadian ini berlaku di China dan bukan di Malaysia.

HOT fm buat topik pasal ni...so citer nih memang hot lah
Sekarang admin nak cerita fakta sebenar dan boleh juga dikatakan peringatan pada korang yang nak pergi ke China. Kalau korang nak tau sekiranya jumpa or ternampak orang lain dalam kesusahan seperti seorang makcik terjatuh basikal, atau budak kecik dipukul or dibuli ataupun ko nampak seorang tua yang tibe2 diserang sakit jantung,

Sila jangan tolong..ASAL?

PERINGATAN. JANGAN TOLONG! Nak tau kenapa? Sebabnya bila korang tolong, orang itu dah menjadi tanggungjawab korang. Contohnya, kau nak tolong makcik yang jatuh basikal tu, katakan makcik tu patah kaki, maka korang yang kena tanggung sume kos perubatan die sbb korang yang tolong dia...

Ataupun korang akan disaman oleh anak makcik tu sbb korang lah penyebab mak die jatuh. Inilah faktanya di China. Nilai moral dah takde. Mereka akan pentingkan diri sendiri sebab kalau mereka tolong pun mungkin mereka yang akan tanggung akibatnya. Ini Serius, Cerita ini diceritakan dalam akhbar cina minggu lepas.
Dalam akhbar tersebut penulis memberitahu ada seorang askar menolong seorang tua yang terjatuh secara tiba-tiba.. Kerana prihatin takde org lain nak tolong maka askar ni pon naklah bantu tapi anak org tua ni nampak die pegang mak die so die tuduh askar ni yang tolak mak dia. So askar ni kena saman dan terpaksa menanggung kos perubatan org tua tersebut..
Akibatnya die kena buang kerja. Jadi kes budak yang kena langgar ni pun sama. Baik biarkan jek budak tu sbb kalau tolong and jadi pape yang lebih teruk kat budak tu, diorang yang kena tanggung.

Nak tahu tak apa yang pemandu van tu cakap pasal die langgar budak perempuan tu?

Mula-mulakan pemandu tersebut dah terlanggar budak tu and die berhenti kejap sebab perasan die langgar budak.

Masa tu budak tu berada di tgh2 antara tayar depan dan belakang. Die terfikir kalau budak tu mati,

die cuma perlu bayar denda lebih kurang RMB10,000- RMB20,000 je tapi kalau budak tu hidup diakena tanggung akibatnya seumur hidup so die teruskan langgar budak tu dengan harapan budak tuakan mati. Itulah undang2 di China yang mana kalau langgar mati lebih senang nak kira drpd langgarhidup. So sekarang pemandu van tu sangat berharap yang budak kecik ni akan mati..

Terukkan? Ini bukan tipu tau tapi seperti yang tertulis dalam paper cina hari ni...

Admin berbalas pesan nih "Jadinya kalau sampai di China" ingatlah !

JANGAN TOLONG kecuali family korang sendiri...

Semoga perkara ini takkan terjadi di Malaysia tercinta ini...

Kesimpulannya, di mana saja, manusia semakin hilang pertimbangan diri.

Dunia semakin kejam dan tak berperikemanusiaan~

So terjawab lah persoalan tao yang dulu dimana seorang lelaki mengambil kesempatan tetak perempuan pengsan selepas bergaduh dan xde sape yang ambil tindakan.

JgN Lupa Klik LIKE pages bawah ni dan SHARE...kat kawan²
By: Agak², Bila Kita Boleh Couple~?
Share

8 comments:

kakngah said...

sampai hrni aku tak sanggup tgk video tu huwaaaaaaa!!!!!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

undang2 dunia yg buat rakyatnya tak mampu melahirkan sikap perikemanusiaan akibat takutkan hukumannya.

lagenda said...

harap2 ianya x terjdlah pd kita dan di negara kita.

Wlpun perikemanusia dinegara ni semakin terhakis, moga ia tidak berlaku dlm keluargaku!!

MaMa AiNi said...

abby..teruknya keadaan & perangai diaorg kan..hu2x..takde hati perut ke apa?..org dah tolong dia kenakan org balik..mcm ni pun ada..hu2x..syukur kita kat malaysia takde camtu..

bdk johor said...

oooo macam tu citer nya. memang cadang nak pegi sana hujung tahun ni atau tahun depan. Rasa cuak lar jugak. apa lar punya undang2 macam tu kan!

Melati Qistyna's Mummy said...

Kakngah : ish ngah, ko xyah la tgk, mmg sedih tau.... Aku tgk pon smbl pejam2 mata gak, huhuhu


Lydia : betul tu LM, undang2 yg jadikan mereka begitu.... Berbangga sungguh jd rakyat Malaysia.... ;)


Lagenda : aah Mak, simpang la..... Mmg sedih sgt kalau benda gitu terjadi kt negara Kita kan....


Mama aini : aah Ma, syukur sgt2, moga2 xde la kejadian segitu kt negara Kita ni.....


Bdk johor : wah2.... Nak p melencong ek... Eh eh melancong ye, Lu jaga2 beb, kang x balik Malaysia kang.... Hahaha

Qhaifa Nur said...

salam singgah

sikap bertanggungjawab tu ada pada diri mereka tapi sebab takut semua sifat perimanusiaan itu hilang jugak...

dah follow jom follow back
qhaifanurin.blogspot.com

el said...

aku pun x tgk video tu..x sggup beb
giler undang2 china..xde perikemanusiaan lgsg..xmau aku g sn...bg free pun xmo hahahahaha..tp sian giler budak tu huhuhuhuuuuu...

ape lah agaknye mak bapak budak tu bc psl komen driver tu...bodoh pya china