Tabung Maya Puteriku :P

Sunday, September 25, 2011

Sharing is Caring...... :)

Salam.....

cerita yg menarik, cuba baca ye.... slmat membaca..:)

Bila SUAMI balik rumah.... Dia jadi heran gler halaman umah berselerak, surat kat peti pos tak berambil, anak-anak tengah main korek-korek tanah kotor, baju compang-camping, penuh dengan tanah dan kotoran, rambut tak bersikat, tak bermandi.. Masuk ke pintu rumah lagi lelaki tu terkejut. waaa... mana isteri ku... ... ... ... ... Ruang tamu lagi teruk berselerak. Lelaki tu melaung nama isterinya.. Sepi tiada jawapan. Masuk ke dapur, sinki penuh dengan pinggan mangkuk tak berbasuh, periuk tak bercuci, mencari apa yang boleh dimakan tetapi tiada makanan yang dimasak. Masuk ke bilik air, baju belum berbasuh apatah lagi berendam. Lelaki itu cemas mencari isterinya. Dia bergegas ke tingkat atas melihat isterinya terbaring di atas katil sedang membaca buku. fuuu.. lega.. “Awak sakit ke?” tanya lelaki itu. “Tak lah”, jawab isterinya ringkas. “Kenapa teruk sangat rumah kita hari ni?” Tanya si suami lagi sambil meletakkan tangan di dahi isterinya, kot-kot isterinya demam.“Wahai suamiku, semalam semasa kita bertengkar, abg mengatakan yang saya ini hanyalah suri rumah, duduk di rumah tak sepenat diri abg yang duduk di pejabat, dan abg sering menanyakan apa kerja yang saya lakukan di rumah yang menyebabkan saya merungut kepenatan kadang-kadang.. lelaki tu pun berfikir... Kalau madam takde kat umah, alangkah tenteramnya hidup ini. Boleh buat ape yang kita suka. Boleh belengkar kat depan TV tanpa sebarang gangguan mental dan fizkal. Pendek kata, FreeDoMmmmmlah!! But hairan bin ajaib, when dia betul-betul pergi meaning “She’s Gone”’ aku plak trasa separuh mati. Sehari dua memanglah shiokkk, no one shouting from the kitchen for help, no o ne to komen this and that, no one to criticize. Everything will be smooth… hahaha... takde yg nak marah ku... Tp masuk hari ketige, I felt something missing. Lebih-lebih lagi bila tuala mandi dah berbau ‘asshemmmm’, tak tau la mana nak cari yang baru. Colgate da nak abis, tak tau kat mana dia stock up. Air suam da habis, malas nk boil… Masuk hari keempat, rindu mula terasa... Apabila rindu mencengkam, semuanya jadi tak tentu arah. Tengok TV citer best pon jadi tak best. Nasik bungkus feberite jadik tak feberite. Makan kat 5 star hotel jadik rasa macam makan kat kedai AA. Lebih-lebih lagi bila laundry basket da makin bertimbun ngan baju kotor. Toilet dah mula licin berdaki.. Lantai dah berbelak, tak dimop.. Every nite, very the lonely, baring atas katil nengok ceiling blindly.. bila lonely gini, baru lah rasa benar kesepian. Jangan kata sebulan atau setahun, belum seminggu isteri takde kat umah, aku dah rasa separuh pengsan. Masa ni barulah sedar netapa pentingnya seorang wanita bernama isteri… So guys out there.. jgn buli isteri kite. Kalau boleh, tolong dia buat kerja rumah. Bukan dok depan TV every weekend baca paper. Apa ingat dia tu kuli ker?! Maid ker?!! Kan dia tu bini kita, best fren kita, sweetheart kita.. Ingat duit hantaran yang kita kasik dia masa nikah dulu cukupker nak bayar gaji dia ..................................................................seumur hidup ??? ingat balik..

And furthermore, kan sama2 kerja carik rezeki, sama jugak lah buat kerja rumah. Kadang2 bila poket kita sesak, tak ingat ker dialah orang yang paling dekat terdekat kita nak kenyeng-kenyeng duit. Tak kesian ker nengok bini kita? Dah la satu hari keja kat office, balik pulak kena buat kerja rumah lagi… penat tau! Kalaulah aku diberi peluang jadik seorang wanita,… tak rela!!! So to all mums and wives out there, live will be meaningless without You mothers. Uwaaaaaaa!! SAYANGI LA KAUM PEREMPUAN KERANA TANPA MEREKA ANDA KEHILANGAN SESUATU.. HARGAI MEREKA!!!!! Dari ilham seorang lelaki.. “ Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel, merengek atau mengilai seperti Pontianak. Seburukburuk perangai wanita, ia akan terus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan”....

9 comments:

ASSOYFINGER67 said...

Salam...pernah isteriku bertanya padaku..bang..bang..kain banyaklah tak lipat...aku menjawab..rumah nie rumah siapa...?rumah kitakan..so tak payahlah lipat kalau tak sempat..tak ader org nak marah pasal kitalah director kat rumah nie...kepenatan adalah istilah..kat mana dan dimanapun kita akn penat...tido ajer pun penat..so buatlah apa yg mampu (basic)..barulah bab2 detail...perempuan adalah kaum yg amat senang masuk ke syurga..apa yg dibuatnya akan menjadi ibadah jika ia ikhlas dan redha..takkan kita nak menolak ganjaran "BOSS" kita yang Maha Besar!

Melati Qistyna's Mummy said...

Assay : hehehe, tol tu soy, tp org pompuan ni, slagi x siap apa yg Dia patut buat, Xian tenang, tu sebab pen at cemana pon nk gak buat....

mzhany said...

hargai isteri kannn ;)

rasta said...

yang penting persefahaman dan komunikasi yang tepat...saling tolak ansur dan persefahaman....

oh ya....
Rasta tumpang promote blog rasta yang baru.....sudilah kiranya singgah..
Blog rasta yang baru...still in progress....

Terima Kasih singgah....

kakchik@ella said...

Perkahwinan adalah satu perkongsian hidup. So jom la kita berkongsi penat bersama2. Kalau isteri je berpenat-penatan tp si suami terlebih rehat smpai ke'boroi'an .. itu bkn la berkongsi hidup namanya. Btl tak?

Amyna said...

Alam perkahwinan ada sesuatu yang indah di mana setiap kerja rumah ada lah ibadah untuk suami, besar ganjarannya di sisi Allah s.w.t... InsyaAllah ^__^

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

saya bersetuju ngan assy.hubby pun ckp camtu.umah sepah ke apa ke..tak kisah janji wang wajib dah siap.mkn pki siap.apa yg blh hubby bantu.tak larat biar jelah.sbb tu umah kita

Melati Qistyna's Mummy said...

Terima kasih semua atas perkongsian kalian, rumahtangga adalah sebuah perkongsian, kongsi serba serbi, si suami... Apa yg patut di tolong, tlg la ringankan beban isteri, si isteri pula, buatla sekadar mampu kudrat.... Tp jgn plak slh sorg Dok komplen, rumah bersepah la, itula, inila..... Sbb bak kata assoy, rumah tu, kitalah directornya.... :)

MaMa AiNi said...

thanks abby share kat sini...semuga kita akan lebih dihargai nanti..hikk2x..