Tabung Maya Puteriku :P

Friday, March 4, 2011

Licence VS Passport

Salam....

misi pertama : hubby nak renew driving licence
lokasi : pej pos, tesco ampang

misi kedua : buat passport
lokasi : putrajaya

misi pertama mmg cm hampagas sket, dr weekend lepas nak renew.... asyik la offline jer sistem jpj kt tesco neh..... first time tanye.........

cik, sistem jpj ni kalau offline, kt mana2 pej pos pon offline ker ??
aah

hr selasa pepagi lagi dh bertangga kt pej pos tuh, skali bukak2 kol 9.30am, OFFLINE jugak.......apakah??????
pastu gegeh lagi p nanye

sistem jpj ni offline lagi yer ???
YESSSS [dgn bongkak nyer kerani cabuk kaunter tu menjawab]
kalau kt sini offline, pej pos kt tmpt lain offline gak ker ??
owh yang tu nak kena pegi cek sendiri !!!!!!! [eksen sungguh ko yoo]

hadoiiiiii........ aritu kerani lain ckp lain, kerani ni ckp cmni plak

apa la salahnya cakap elok2, korang tu makan gaji ngan PELANGGAN tau x ??????

terus je kitaorg p ke pej pos jusco, maluri
yg kat sini lak kemain lewat bukak, kol 10am..... bertangga la lg kt sini....heeeeeeee
bukak2 jer, terus ke sana & Alhamdulillah.... boleh renew..... :P
lenkali kalau nak wat ape2 urusan, x hingin dah nk poie ke tesco ampang tuh, cm hampeh jer......
selesai satu keje....... menerus kan misi ke2... :P

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

selamat sampai dgn pertolongan gamin....hahahaha
smpi2 jer, hb terbaca, 'untuk urusan passport, sila ke presint 15, wisma chancery'..... adehhhhhh
sejak bila plak dorg pindah ke sana nih....huhuhuhh


gegeh lagi menanya ngan polis bantuan tu.....

cik, kalau nak buat passport, nk kena p ke presint 15 yer ?
aah, cik ikut jer map ni, [smbl bg selai kertas]
ok, time kasih yer....

menonong la kitaorg ke sana.......seb baik la senang gak nak cari..... :)
terus park kete dan menerus kan misi yg terbengkalai td tuh....








masuk2 amik borang, isi, pastu pas balik kaunter td, amik no giliran.... kena tunggu lg...

cik, berapa lama proses ni ?
dalam masa 1jam dr borang submit ke kaunter.....
ok, time kasih....

tunggu sat jer, no hb dh kena panggil, so submit borang.... pastu buat bayaran....
tgk jam dlm kol 12tghari..... kitaorg caloooo p makan, lapa ohhh...... dr pg x makan....hehehehe
kitaorg mkn dekat je ngan bangunan chancery tu, sbolah yo....
nama kedai tu chili pepper's........ sgt sedap ok makanan nya.... tokey nyer pon friendly jer... siap ade wifi tuuu...hehehehe
lupa nak snap gamo kedai.... interior pon jadi la kan.... :)


hb amik set nasi ayam chili pepper's.... RM10.80 (ada nasi, ayam, sup...cm biasa la, tp ada add sepinggan sayur,  pree air kordial - pilih, sarsi, sirap @ anggur) hb amik anggur....


cheq amik asam pedas chili pepper's (nasi putih, asam pedas, telor dadar, sayur & kordial - sarsi) RM10.80


 ikan tenggiri - bleh pilih nak ikan ape, ade variasi tp harga tetap sama.....

 :.zoomm sket... :P .:

total RM21.60.... murah kan ?????


:.burppp.... Alhamdulillah.... licinnn .:


abes je mkn, jam lebih kurang kol 12.40tghari.... hb terus ke kaunter serahan, cek tgk dh siap ke belom....


sekali dh mmg siap dh, terus amik dan blah..... yahuuuu....... terbaik lah..... laju jer gomen ni buat keje ye skang ni..... bagus2.... thumb up lah....

6 comments:

kakngah said...

sebaik la lost world aku ni dekat jugak ngn jpj.. nk renew terus g jpj xyah Q kt pos ofs...

baru jek cek lesen 3-4 hr lps. bln dpn matinya. sh saun Abem.. sila taja renew lesen ai. ai xder pendapatan nk renew sndr.. kehkehkeh!!1

el said...

buat pasport kt abg sj ke?
bape kena tu

Melati Qistyna's Mummy said...

kakngah : hb maleh nk ke jpj, dgn org nak bayo saman kan hari tuh, sure cm semut...huhuhuh

yg tu wajib di sponsor tu ngah...hehehehe

Melati Qistyna's Mummy said...

el : aah, dia nk o/station month end ni...huhuhu

buat yg 2years jer, rm100

kakchik@ella said...

tak paham kan kenapa servis counter staff punya attitude very bad? Piagam pelanggan bukan main beria-ia. hihi ..

tapi yang tang buat passport tu, kc stuju. mmg tip top the vast servicenya. hihi ...

Melati Qistyna's Mummy said...

kakchik : hah, tol tu kc, kekadang cm hampehhh kan ?

stuju ngan kc, yg pasport tu mmg terbaik dr ladang :P